Inter triumf, AC Milan rasade i Serie A inför Champions Leagues semifinal

ROM: Inter Milan värmde upp för sin Champions League-semifinalmatch med AC Milan på lördagen med en 4-2-seger över Sassuolo, medan deras stadsrivaler kämpade till oavgjort 2-0 mot det kämpande Spezia i Serie A.

Lukaku gjorde två mål på sin 30-årsdag, ytterligare ett mål från Lautaro Martinez och ett olyckligt självmål av Nguyen Tresoldi gav Inter Milan en sjunde raka vinst i alla tävlingar och 66 poäng oavgjort med andrarankade Juventus.

”Tränaren sa till oss att den här matchen är en match för de fyra bästa och vi är i bra form eftersom vi har vunnit många matcher nyligen”, sa Lukaku till Sky Sports.

”Vi kan fortfarande vinna två troféer och på tisdag har vi en mycket svår match mot laget som vann ligan förra säsongen.” Inter leder Milan med 2-0 inför tisdagens andra omgång, där Simeone Inzaghis lag ser nästan säkra ut att nå finalen i Champions League för första gången sedan de senast vann den 2010.

Deras chanser att kvalificera sig till nästa säsongs upplaga av Europas toppklubbtävling förbättrades också avsevärt av lördagens vinst, som kom efter att topp fyra rivalerna Lazio, Milan och Atalanta alla tappat poäng.

Inter är fem poäng före Milan på femte plats, men efter att ha sett ut som att de skulle kryssa till segern fick de det inte på sitt eget sätt. Lukaku förde Inter i ledningen med en rasande insats kort före paus efter att både Domenico Berardi och Joaquin Correa båda fått mål bortdömda för offside.

Tio minuter efter omstarten nickade Tressoldi Raoul Bellanovas inlägg i eget nät och matchen verkade över tre minuter senare när Martinez insats återigen avvisades av Tressoldi.

Header från Matheus Henrique och Davide Frattesi drog Sassuolo tillbaka in i matchen tills Lukaku slutligen förseglade poängen med en fin låg avslutning med två minuter kvar.

Przemyslaw Wisniewski och Salvatore Esposito gjorde sina första Serie A-mål under de sista 15 minuterna för att sänka Milan och ge Spezia sin första seger på två månader.

Leonardo Semplicis lag är fortfarande i nedflyttningszonen men lördagens vinst flyttar dem till nivå på 30 poäng med Verona, som sitter en plats över de tre nedersta och tar emot Torino på söndagen.

Nästa helg reser Spezia till Lecce som ligger bara två poäng över fallfältet på 16:e plats efter deras 2-2 oavgjort mot Lazio på fredagskvällen.

”Det är ett mål jag har drömt om sedan jag var barn, jag brukade prata med en god vän till mig som är ett stort Milan-fan och jag sa alltid till honom att jag skulle göra mål mot dem”, säger Esposito till DAZN.

”Det här är stora poäng för Spezia… vi tappade aldrig tron, annars skulle du aldrig se prestationer som den idag.”

Stefano Piolis Milan-lag har vunnit tre gånger i sina senaste 11 ligamatcher och lördagens förlust var deras tionde av en märklig säsong där deras ligatitelförsvar de facto var över i februari. ”Ikväll var inte tillräckligt bra… tisdag har vi en ny kamp.

Vi har haft mycket problem med den här typen av matcher och det är svårt att förklara varför”, säger Milan-backen Simon Kjaer. ”I vår bransch måste du mentalt skilja de matcher du spelar eftersom matchen vi spelade i onsdags och dagens var helt annorlunda. Vi måste ta bort den här från våra sinnen och komma tillbaka till jobbet.”

Spezias vinst innebär att Salernitana måste vänta på matematisk säkerhet, även om de borde stanna uppe efter att Antonio Candreva sköt dem till en 1-0-seger över Atalanta i dagens tidiga match.

Under ett skyfall i södra Italien vann Candreva matchen för Salernitana i den 93:e minuten med ett kraftfullt lågt drive från kanten av området. Salernitana ligger åtta poäng över Spezia med tre matcher kvar av säsongen, medan Atalanta är sjua och sju poäng från Champions League-positionerna.