Barcelona har lyckats registrera Vitor Roque till La Liga

Barcelona tröja har registrerat sin nya signerade Vitor Roque till La Liga i tid för 18-åriga anfallaren att göra sin debut mot Las Palmas på torsdag.

Barça säkrade Roques övergång från Athletico Paranaense i juli, en affär som totalt var värd lite mer än €60 miljoner (£52 miljoner). Hans ankomst till Spanien var inte planerad förrän säsongen 2024/25 på grund av begränsningar för utgifter, men tidsplanen fördes framåt till januari.

Roque presenterades av sitt nya lag i slutet av december, men spekulationer tidigare under veckan ifrågasatte Barcas förmåga att registrera övergången hos La Liga. Xavi uttryckte optimism när han talade till media på onsdags eftermiddagen och registreringen godkändes bara några timmar senare. Roque är nu berättigad att spela mot Las Palmas på Estadio Gran Canaria.

Under 2023 års brasilianska klubbssäsong spelade Roque som en ’nummer nio’ för Athletico och gjorde 21 mål i samtliga tävlingar. Men det har väckt tvivel om vilken roll han kommer att ha i Spanien, med tanke på att Robert Lewandowski nästan är oförtränglig i den positionen i Barcas 4-3-3-system.

Men Xavi verkar övertygad om att paret kan spela tillsammans och pekar på Roques mångsidighet att spela som en ytterforward och utmana samtliga anfallare i truppen.

”Det går utmärkt att han spelar med [Lewandowski]”, insisterade barcelona kläder barn. ”Han kan spela bred eller som nummer nio. Han kommer att skapa konkurrens för alla forwards i laget – Lewandowski, Ferran [Torres], Joao [Felix], Raphinha och Lamine [Yamal] – vilket är en stor fördel.

”Vi kommer ta det steg för steg med honom. Han är bara 18 år gammal, så vi kan inte lägga allt ansvar på honom just nu eftersom han behöver tid att anpassa sig. Men han är redo [att spela] och tränar bra. Han är professionell och anpassar sig snabbt till sina nya omgivningar, men vi kommer att vara försiktiga.”

Roque har redan blivit tagen under Raphinhas vingar som en landsman.