Återvända till Man Utd eller stanna i Dortmund – vad blir nästa steg för Jadon Sancho?

Jadon Sancho hade en perfekt start på sin andra period med Borussia Dortmund genom en assist i deras 3-0 seger mot Darmstadt på lördagskvällen. Wingen har återvänt till BVB på lån från Manchester United för resten av säsongen 2023/24 efter en konflikt med tränaren Erik ten Hag.

Efter att ha gjort omedelbar framgång tillbaka i Bundesliga har det diskuterats att Sancho stannar i Dortmund efter sitt låneavtal, trots att klubben inte har möjlighet att göra övergången permanent.

Men vilka alternativ kommer sannolikt att finnas för Sancho vid säsongens slut? Billiga Fotbollströjor bedömer vad framtiden kan innebära.

Återvändande till Man Utd

Sanchos möjlighet att återvända till det nuvarande United-laget kretsar kring hans relation med Ten Hag. Den nederländske tränaren tog bort wingen från matchtruppen inför mötet med Arsenal i september och angav hans låga träningsnivå som skäl.

Som svar använde Sancho sociala medier för att förneka dessa påståenden och kallade effektivt Ten Hag för lögnare. Detta inlägg låg kvar överst på hans X/Twitter-sida i flera dagar innan det till slut togs bort. Efter att Sancho vägrade be om ursäkt till Ten Hag blev han förvisad från A-laget.

För att Sancho ska återintegreras i Uniteds nuvarande upplägg har källor berättat för Fotbollströjor med tryck att han fortfarande skulle behöva be om ursäkt till Ten Hag och omklädningsrummet. Det innebär att även om han presterar bra i Dortmund kommer situationen inte att förändras utan någon form av privat och offentlig förbannelse.

När lånet är över kommer INEOS och Sir Jim Ratcliffe officiellt att vara ansvariga för klubbens sportavdelning och ha avslutat sin strategiska översyn av United. Detta kommer att inkludera att fatta beslut om Ten Hags framtid. Det betyder inte nödvändigtvis att han kommer att bli avskedad, men i en hypotetisk situation där United inte uppnådde sina mål den här säsongen och Sancho gjorde det bra, är det fortfarande möjligt att han skulle kunna återvända under en ny tränare utan behov av en ursäkt.

Om Sancho skulle hamna tillbaka på Old Trafford och Ten Hag inte var där är det osannolikt att wingen skulle ha några problem med att överväga möjligheten att stanna – hans klagomål gäller tränaren och inte klubben.

Stanna kvar i Borussia Dortmund

Dortmund gick in i den här affären med tanke på en längre period än bara ett låneavtal, men de kunde inte komma överens om vilken typ av köpoption eller köpförpliktelse som skulle ta kontrollen från United.

När Manchester United diskuterade en utlåning av Sancho med den saudiarabiska Pro League-klubben Al Ettifaq i september ställde de krav på att avtalet skulle inkludera en obligatorisk köpklausul på £50 miljoner. Bristen på en liknande klausul i Dortmund-affären bör inte ses som att United misslyckades i förhandlingarna, utan snarare som en förändring i strategi.

United ansåg helt enkelt att det var bättre att skicka iväg Sancho för att få speltid, låta en annan klubb täcka hans löner, återfå en avgift och ge honom lite distans från Ten Hag. Dortmund betalar en fast avgift på €3,5 miljoner (£3 miljoner) plus eventuella €4 miljoner (£3,4 miljoner) i tillägg – en summa som skulle kunna överstiga Sanchos löner under den tiden och därmed kan United gå jämnt ut eller till och med göra vinst.

I detta skede är det mest troliga scenariot om Sancho presterar bra under resten av säsongen att han kommer att säljas av United, helt enkelt eftersom de kan behöva pengar från försäljningen för att vara mer flexibla på sommartransfermarknaden. Målet med detta lån är att kompensera för hans löner, öka hans värde och sedan sälja honom permanent för en avgift på cirka €58 miljoner (£50 miljoner), vare sig det är till Dortmund eller en annan klubb.

Dortmunds chanser att nå topp fyra verkade små innan Bundesliga:s vinteruppehåll, men de ligger nu endast tre poäng bakom RB Leipzig på fjärde plats och fyra poäng bakom Stuttgart på tredje plats.

Sancho är också berättigad att spela i Dortmunds Champions League-utslagsfas, där BVB ställs mot Eredivisie-ledarna PSV Eindhoven i åttondelsfinalen.