Tre saker Liverpool måste göra för att säkerställa seger mot Bournemouth

Liverpool har redan besegrat Bournemouth två gånger den här säsongen, men Reds kommer att ställas mot en mycket annorlunda motståndare på Vitality Stadium på söndag.

Jurgen Klopp sammanfattade kort den transformerande effekt Andoni Iraola har haft från Bournemouths bänk under de senaste sex veckorna med ett enda ord: ”Wow.” Den tidigare Rayo Vallecano-tränaren vann inte sitt första Premier League-spel förrän vid det tionde försöket, men det komplexa system som har tjänat honom väl genom hela hans karriär har verkligen klickat.

Cherries vann sex av sina sista åtta Premier League-matcher 2023 och har haft en tvåveckors paus för att förbereda sig inför sin första match i det nya året.

liverpool kläder l har haft tio dagar ledigt själva men kommer att vara utan flera nyckelspelare, antingen på grund av skador eller internationella åtaganden, för resan till södra kusten.

Här är vad Klopp och hans lag kan behöva göra för att säkra en tredje seger för säsongen mot Bournemouth.

Var tålmodig

Tålmodighetens dygd har hyllats av människor sedan 1300-talet. Men läran förblir lika relevant som någonsin – särskilt för den här versionen av Liverpool.

Endast Fulham och Sheffield United har ett längre skjutavstånd än Liverpool den här säsongen, och Reds är villiga att skjuta från utanför straffområdet vid varje tillfälle.

”De är riktigt bra, riktigt kompakta”, varnade Klopp för Bournemouth. ”Det är på riktigt.” Inför en massa organiserade svart-röda ränder kommer Liverpools skottglada trupp ständigt frestas att sikta från avstånd.

Liverpool har tillräckligt med talangfulla spelare för att säkerställa att vissa försök resulterar i mål. Som under 4-3-segern mot Fulham, när Merseysiders verkade genomföra sin personliga mål-månad tävling med fyra spektakulära mål.

Men oftare än inte ger denna otålighet inte frukt. Titta bara på den frustrerande mållösa matchen mot Manchester United. Efter att ha sett 34 mestadels spekulativa skott misslyckas med att besegra Andre Onana, suckade Klopp: ”En eller två gånger var vi lite oturliga och i andra ögonblick var vi inte tillräckligt lugna, lite för mycket i hets.”

Ge Curtis Jones nycklarna till mittfältet

I frånvaro av Japans Wataru Endo samt de skadade Dominic Szoboszlai och Trent Alexander-Arnold blir Curtis Jones snabbt Liverpools viktigaste centrala kugge. Om han inte redan var det.

Den 22-årige har frigjorts de senaste veckorna, samlat på sig fyra mål på sina sex senaste framträdanden och kraschar regelbundet in i motståndarnas straffområde. Denna ökade målhot kommer att vara avgörande med tanke på Mohamed Salahs prolifiska frånvaro på AFCON, men Jones kan inte bara slå läger i sista tredjedelen.

Mot Bournemouths noggrant koreograferade press kommer Liverpool också att behöva Jones nerverliga lugn med bollen i sin egen halva. Klopp har hyllat Jones som ett exempel för laget även utan bollen. ”Hans press, motpress”, lovprisade tysken, ”han sätter verkligen nivån.”

”Curtis är super-viktig för oss, och han vet det”, sa Klopp tidigare denna månad Billiga Fotbollströjor . Aldrig har det varit mer sant än på söndag.

Var beredd på bekanta ansikten

”Jag är så glad för Dom”, insisterade Klopp inför Liverpools återförening med den före detta anfallaren Dominic Solanke. Men tysken kanske inte är lika glad om den engelska anfallaren förlänger sin hetta på söndag.

Under 21 framträdanden för Liverpool erbjöd Solanke bara ett mål i rött. ”Han var förmodligen inte den mest kliniska ännu, men talangen var uppenbar”, erkände Klopp. ”Det var rätt beslut att gå till Bournemouth, förra säsongen gjorde han tillräckligt med mål, men den här säsongen är han där uppe med de största.”

Solanke har åtta mål över sina åtta senaste framträdanden för Cherries och trivs längst fram i en anfall inriktad på att dra nytta av höga bollvinster. Bournemouth har gjort sex mål efter att ha vunnit bollen inom 40 meter från motståndarmålet, en siffra oöverträffad av något Premier League-lag och dubbelt så mycket som Liverpool har lyckats med.